23.05.2015 г., 16:19 ч.  

Импресия № 3 

  Поезия » Пейзажна
470 0 3

 

   

 

 

 

 Импресия № 3

 

  

По пладне облачни кълбета

 

натрупа Вятър изведнъж

 

и тъмно притъмня небето

 

преди да се превърне в дъжд...

 

 

 

Пробяга мълния внезапно,

 

прониза тишината с гръм

 

и някак си невероятно

 

в мъгла изчезна оня хълм,

 

 

 

над който грееше до скоро

 

от слънце очертан харман

 

и весел светеше простора,

 

и птици стрелкаха се там...

 

 

 

... Настръхна вятърът, затихнал

 

на всеки клон в замислен щрих...

 

(...На Бурята ли се усмихна,

 

че лъхна с полъх първо тих?...)

 

 

 

Отпуснати висят надолу

 

тук- там останали листа...

 

Дърветата са още голи,

 

но вече с пролетна мъзга...

 

 

 

... Светът с предчувствия угрижен

 

в красива Лудост оживя,

 

когато Бурята задвижи

 

гигантските си духала

 

 

 

и с дързост дива и скандална

 

небето в миг презполови,

 

а с ветровете моментално

 

понесе сухите треви...

 

 

 ... Размахал разгневен десница

 

от потъмнялото небе

 

Свети Илия* в колесница

 

подгонва огнени коне

 

  

 

и в миг светкавица проблясна

 

след нея бързо притъмня-

 

Стихията завихри бясна

 

и с едри капки заваля...

 

 

 

Как бързо опустя полето

 

укри се всяка жива твар

 

и падна доземи небето

 

от облачният си товар...

 

 

 

...О, Бурята е тъй приятна

 

понесла мълнии из път-

 

възбуждаща, невероятна

 

и страстна тръпка за Духът,

 

 

 

а подир първата уплаха

 

щом Демоните яхнеш сам-

 

избираш си: небе за Стряха

 

и Буря за молитвен Храм!...

 

 

 

 

 

Коста Качев

 

                                           

 

*в българската митология светкавиците

 

са от колесницата и конете на Свети Илия.

 

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??