Животът на всеки бе отреден.
В началото е като буквар подреден.
С годините трупат се листи,
изписани с топли и студени мисли.
В началото има вълшебство,
което наричаме детство.
Празници, игри и любов.
Удариш се, целунат те и си готов.
Колелото се върти и времето лети.
Първи пеперуди и любов,
за които даже не си готов.
В очите пламъци открити.
Постоянно на вашите сте сърдити.
Училището остава в страни,
искаш до зори да лудуваш ти.
По това време всеки родител е зает
да се чуди,
„Няма ли да свършва този пубертет?”
Камбаните бият и завършваш,
време е да напуснеш своята къща.
В нов град,с нови хора,
без дори да имаш опора.
Годините минават и занапред
се променя и твоят приоритет.
Студентството приключва
и друга врата се отключва.
Живеете в апартамент двама.
Каква идилия само.
Ходите на работа всеки ден,
решавате заедно всеки проблем.
Тази година булка,
до година люлка!
В къщата сте вече трима.
Мама и тати са детска градина.
По цял ден тичане и игри
и мъничко бели.
Викове до небесата,
понякога се развалят нещата.
Сезоните минават бързо,
вече настъпва нова фаза.
Вашето дете не е вече на пет,
и навлиза и то в пубертет.
Стара страница се отгръща,
но с нов герой се завръща.
Уроците познаваш много добре,
но как да обясниш на своето дете?
Дойде време семействата да се разделят
и децата по своя път да отлетят.
Останаха отново двама в апартамента,
но не са хората, които бяха до момента.
В погледите и душите променени,
животът ги беляза за всички проблеми.
Все чакаха на вратата ,
да ги изненадат децата.
Всяка година тихо минава
и семейният празник за тях е награда.
Седят си двама на дивана,
побелели и в тишина облени.
Вплели пръсти в мълчание,
чакат края на своето писание.
© Диляна Райчева Всички права запазени