Историята не ни учи на нищо,
щом ние я забравяме, когато
хората предпочитат войните -
богатствата от опустошаване.
Не ни интересува в днешно време
колко хора ще измрат за наште цели.
Вадим от джоба си няколко стотинки,
да подклаждаме омраза у войниците.
Дали изобщо някой им е казал
защо се бият и какъв е смисъла?
Или някой им насажда чужд морал,
който всъщност води ги към гибел.
Войната понякога ни интересува -
когато за нас стане твърде лично.
Но ако далеч от нас се случва,
вижте как у нас не трепва нищо.
Дали някой някога ще се запита
кой за свобода е станал жертва?
Този, който от боя все се крие,
планове крои за чужда сметка,
Или този, който във душа
си носи всичко, но не и свой идеал?
Не е важно за никой никога.
Той умира. А първия накичен е с медал…
Лидерите никога не са онези,
които в окопи хляба си броят.
Войниците умират и живеят
и печелят свобода със кръв.
Ако някой може да ми каже
всяка война защо се води?
Дали е тя за свободата
или за да се пълни нечий джоб?
Тези, които дават ни оръжия -
на нашите бащи, братя и познати,
им е най-лесно ръцете си да скръстят,
щом някой каже “Спрете със войната!”
И моите слова ще се изгубят.
Дори на моята държава, богата на история,
ѝ е все едно за Историята на пътя -
път към жертвоприношение на героя.
А той - дали богат е бил или пък беден
преди да се превърне в средство
на някой друг за неговите цели,
този герой умира твърде често.
Умира, когато някой негов брат
е убит заради същата причина.
И за нея е пролята много кръв.
Войникът всеки ден умира…
И щом войната е спечелена,
никой не събира за него своите ръце.
А ако е загуба, тя е добре премерена -
дори цяло поколение да загине,
този най-отгоре ще живее…
© Ангела Топалова Всички права запазени