Изкачване
"Кой си ти? - попита го Дяволът."
Хр. Смирненски
По стълбичката на успеха,
„облечен” във властта държавна,
той сменя своята природа.
Цървули и съдрана дреха
захвърля, после незабавно
облича се в последна мода
и дава клетва пред народа.
Препъвайки се в стъпалата,
опори са му - ляво, дясно.
В началото изглежда скромен.
Не стигнал още и средата,
на всички вече става ясно:
от клетвата му няма помен,
тя просто е забравен спомен.
Забравил скромните си братя,
забравил и цървула скъсан,
той крачи вече по-уверен,
сменил жената и колата,
сменил апартамента мръсен,
той става горд и лицемерен
и даже още по-модерен.
На най-последното стъпало,
дори и майка си забравил,
от славата и от успеха,
самозабравил се изцяло,
на Господ вече той се прави!...
Цървули и съдрана дреха
ний помним, но каква утеха?!...
© Красимир Тенев Всички права запазени