Да въртиш педали бързо
и със вятъра отвързан
смело ти да полетиш,
пръв за да се поздравиш
в състезание, е славно.
Запомни от мен, че главно
не е само със победа
ти да бъдеш, а да гледаш
някой да не нараниш.
Нека по-назад стоиш
в надпревара, но да няма
притеснение голямо.
Аз съвети взех да давам,
но ме чуйте как пострада
в състезанието Ежка.
Тя се движи бавно, тежко
и от всички изостава.
Присмеха не заслужава.
Рори, Талисман и Роси
чуха нейните въпроси:
- Ще ме вземете ли с вас?
Искам с колело и аз
из гората да пътувам.
Но за мене, ми се струва,
нямаше изобретено.
Може ли? И разрешено
ли е с вас да се повозя?
Няма аз да ви тормозя!
Нека само да опитам,
затова сега ви питам.
През душата на Росина
умиление премина.
- Може, но да не бодеш,
ти листа ще облечеш
на опасната гърбина.
С две бодленца се разминах
аз, когато Ежко спука
в нас басейна ни. Но тука
рискът си е по-голям.
- Няма страшно, Роси, знам
как гаранция да дам! -
каза Ежка, търкули се
и със сто листа сдоби се.
- Със скафандъра от шума
ще изпълня мойта дума! -
тя с усмивка се зарече.
- Тръгваме ли? Хайде! - рече
Талисман нетърпеливо.
Той усмихна се щастливо,
колелото му подскочи
и със скорост се насочи
по пътеката. А Рори,
без излишно да говори,
го последва устремен.
- Ежке, ти седни пред мен,
но волана не докосвай!
Мирно стой, не ме ядосвай! -
изкомандва я Росина. -
И ще видиш, че двамина,
тръгнали сега пред нас,
ще задмина бързо аз!
Надпреварата започна.
Зад завоя Роси почна
бясно да върти педали.
- Ще ме стигнеш ли! Едва ли! -
Рори към сестра си викна.
Но пред него в миг изникна
камък и да го прескочи
той наляво се насочи,
но Росина връхлетя
брат си и от ужас тя
чак кормилото изпусна.
Колелото силно друсна
и след малко на кълбета
беше Ежка с две мечета.
Талисман назад се върна.
Във кълбото лапа пъхна
и помогна на сестрата
да се вдигне. Но бедата
беше във това, че Рори,
на вълчето тъй се стори,
бе затиснал с тяло Ежка.
А пък той бе станал тежък,
наедрял на килограми.
И веднага се засрами.
Ежка бавно изпълзя.
Във очите и сълза
бе от болката протекла.
Но, нали се беше врекла
и им беше дала дума,
защити ги тази шума
от бодличките и млади.
Мама Меца пак извади
две от лапата на Рори,
но мъжествен и се стори
той и даже ох не каза.
Тя децата не наказа.
Най-пострадала бе Ежка.
Можеше от тази грешка
нещо страшно да се случи.
Меца, щом като научи,
че е счупила крачето,
сложи на легло детето
и с превръзка го пристегна.
Грижа на сърцето легна,
разтревожи се Мецана.
Щом се върна от дюкяна
Мечо, бързо тя го прати
вкъщи Ежка до вратата
на дома и да закара.
Имаше тя майка стара
и баща, прочут с труда си.
Ежка се прибра в дома си,
а мечетата добрички
вече знаят и самички,
че дори да победиш,
трябва да не навредиш
ти на никой. Чак тогава
първенство на теб се пада
Те така и не разбраха
кой е пръв. Но днес заспаха
по-добрички и грижовни.
Време е да ти напомня,
че и теб те чака сън.
Лягай, тъмно е навън!
© Мария Панайотова Всички права запазени