6.08.2015 г., 8:19 ч.

Когато влезеш в Катедрала... 

  Поезия » Философска
398 0 3

 

 

Когато влезеш в Катедрала...

 

Когато влезеш в катедрала

и спреш до чудотворни мощи,

за малко помисли тогава

(преди да се прекръстиш още!)

 

и за ония неизвестни

изгубени през вековете,

но Бога славили със песни

и тук строили зиме, лете,

 

за мъченици не признати

по канонично за светии,

но Бог без кардинали, папи,

пред тях избрал да се открие...

 

А всеки камък тук, в градежа,

запомнил е до днес ръцете

на Майстора си, че в стремежа

за вечност си вградил сърцето...

 

Когато влезеш в катедрала,

и ти да си безбожник даже,

през вековете оцеляла

тя тайните си ще ти каже,

 

но трябва за молитва пръсти

да свиеш, спрял се до амвона

и с пиетет да се прекръстиш

пред Пиет`ата със Мадоната...

 

... За сватби и за погребения,

кръщения на младенците,

за дни на ерес и прозрения,

обърквали дори Светците.

 

И за Живота ни суетен,

понякога абсурдно кратък...

Как коронясвали кралете,

и как ги пращали „оттатък”...

 

От тук поемали бойците:

и Вярата да защитават,

но и земите на дедите

с живота си да отстояват...

 

Събаряна, но пак, от нула

започвал винаги строежа,

а горе, на самата кула:

все Кръстът- символ на надежда...

 

И ще забравиш за проблемите

отвън, на мировата скука,

когато осъзнаеш Времето

на хората вградени тука...

 

... Дори от „сектата безбожна”

да бъдеш, влязал ли си в Храма,

ще бъде просто невъзможно

да си отидеш без промяна,

 

защото си докоснат вече

от неизгарящият огън

на божествената Вечност!...

... И бил си във Домът на Бога!...

 

Коста Качев,

05.08.2015.

Нотр Дам дьо Пари

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Малко по малко опознавам Париж...
    Благодаря, Коста!
  • ... когато осъзнаеш Времето
    на хората вградени тука...
    Много истина!
  • „...ще бъде просто невъзможно/да си отидеш без промяна...“
    Дори влизането в най-обикновена малка църква носи едно особено усещане, представям си какво е там... благодарение на тази красива творба
Предложения
: ??:??