13.02.2023 г., 12:58 ч.  

Контошче бело тази нощ скроил е... 

  Поезия » Пейзажна
701 5 7

Контошче бело тази нощ скроил е,
снежецът пак на моята авлия.
Покрай стобора не прехвърча пиле,
че не е Малък Сечко аджамия.


В каваците, край тесното сокаче,
се гуши ветър в гранки изтънели.
И вие, вие, сури вълк е гаче,
но иде март. След две, до три недели.

 

Дживгар премръзнал с ветъра хортува:
"Артък е, ветре тая гюрултия.
Ески е Малък Сечко – недочува,
виж – бабки вече под снега се крият."

 

------------------------------------------------------------------------–

Контошче – Дреха от  тънък вълнен плат, с дълги ръкави, подплатена с агнешка, или с лисича кожа.
– Авлия – Двор, градина
– Аджамия – Млад, неизкусен.
– Кавак – Топола.
– Сокаче – Малка, задънена уличка.
– Гранки – Клонки.
– Сур – Сив.
– Гаче – Като че ли.
– Недели – Седмици.
– Дживгар – Врабец.
– Хортува – Разговаря, говори.
– Артък – Излишен.
– Гюрултия – Шум.
– Ески – Стар.
– Бабки – Кокичета.

 

 

 

 

 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Нека старинните думи дишат и в стих помежду ни »

4 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Успех, Наде!
  • Благодаря ви! Да, Влади, така е. Извинявам се за грешката и благодаря, че я забеляза.
  • Гласувам! Успех!
  • "Ески" значи "стар" (тур.).
  • Не знам дали са излезли от употреба думи или турцизми /за мен по-скоро второто/, но стихчето ми харесва и давам глас. Успех, Наде! 🍀✌
  • Прекрасно си го написала, възхитих се от цялата си душа, Наде!👍🥰При това си използвала цели 15 думи!!! Отлично изпълнено задание на предизвикателството! Браво! Подкрепям те с глас, като съм готова и другите да ти дам, стига да можех!💕
  • Пет думи не знаех, но това не ми попречи да харесам стихотворението преди да ги разбера. Поздрави!
Предложения
: ??:??