3.11.2010 г., 21:28 ч.

Къщите на Жеравна 

  Поезия » Друга
699 0 3

Под сянката на тъмните кории

Жеравна се спуска полегато

и с къдравите си дворове спира

по калдъръмите на припек.

Сгушени стряха до стряха,

като изникнали задружно,

къщите притихнали стоят,

сякаш една на друга нужни.

От строители, дошли отдалече,

с майсторлък и изкуство градени,

стародавни, а живи и вечни,

непреходни в преходното време -

като гиздава китка цветя

се кипрят чардаклиите къщи.

Майстори от Дряново и Трявна

ги градили да нямат равни

по вкус и по хубост в страната.

А над тях Ветрила,

колкото да вихри ветрове,

кориите веднага ги поглъщат

и в пазвите си ги гасят.

И Жеравна китна разцъфва

със къщи, дюкяни, чешми,

за чудо и гордост градена

под огърлицата на вечните кории.

© Василена Т Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Защото съм жеравненска внучка!
  • много топло и красиво стихотворение, Василена...
    добре познавам духовната атмосфера на Жеравна...
    така добре си я усетила и чудесно я пресъздаваш...
    сърдечно те, прегръщавм.
  • Обичам стихове за места като Жеравна. Представих си писателя Йордан Йовков, доброто у българина...
    Благодаря за духовната наслада!
Предложения
: ??:??