15.07.2017 г., 12:02 ч.

Лежах със забита ромфея в сърцето 

  Поезия » Философска, Друга
319 1 4

Лежах със забита ромфея* в сърцето.

Оплискан бях целия в кръв...

       Войната не спираше,

              още кънтеше...

      край мене

   се носеше

смърт...

Аз виждах

как моите верни

                     другари

умират един по един.

              От своята гръд

      аз ромфеята вдигнах

 и стиснах я силно за миг...

  Намирайки сила, изправих 

                                       се гордо...

врагà си погледнах (пред мен),

ромфеите две аз в ръцете си

                                 вдигнах...

        и с боен вик скочих

                           напред.
________________________________________________________________

*образът на оръжието не бива да се тълкува в чисто битово отношение.

© Андрей Андреев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Интересно и оригинално попадение!
  • Благодаря. Ще го запомня. За пръв път срещам тази дума.
  • Ромфея е типично тракийско оръжие, представлява дълъг меч, предназначен за употреба с две ръце. Чел съм мнение, че може да се използва и като копие. В уикипедия пише, че до края на късната римска епоха, тракийските войскови части все още са въоржени с ромфеи.
  • Творбата ми хареса, но... Какво е ромфея? Извини моето незнание, моля...
Предложения
: ??:??