25.05.2008 г., 16:45 ч.

Монологът на една снимка 

  Поезия » Друга
767 0 10

МОНОЛОГЪТ НА ЕДНА СНИМКА

на брат ми

 

За кратко, за мъничко спри!

Вземи ме в познатата длан!

В очите ми ти погледни,

спомни си мига изживян...

За мъничко! Знам, че тежи.

Не питай кога и защо...

И моля те, спри, не плачи!

Каквото било - е било.

 

За кратко за мен си спомни.

Не казвай, че бях като сън...

Аз знам как тъгата гори,

но жив ли си ти – аз още СЪМ.

 

Запей ми! Знам, че тежи.

Не питай как и защо.

И моля те, спри! Не плачи!

Все пак – добро е било!

 

Животът на всеки един от нас се дели на периоди: ПРЕДИ и СЛЕД... При някои тези периоди са повече, при други по-малко. В моя живот има едно единствено гравиращо събитие, което преобърна света ми и ме промени изцяло, и... Не, не, че няма силни емоционални моменти! Има ги! Но този ме обърна, обърка, помете целия ми свят, показа ми колко стойностни и не дотам хора има наоколо. Научи ме на толкова неща.

Научи ме да се справям с трудностите. Научи ме да се радвам на дребните неща... Само едно не можах. Не мога и няма да преодолея този гаден непозволен удар! Защо? Знаеш ли колко ми липсваш? Няма в кого да се гушна – гушкат се в мен. Няма кому да се оплача – олакват ми се. Няма с кого да завихря поредната щуротия – зряла жена съм. Няма с кого да си говоря за нещата, които ме интересуват – странна съм. Няма с кого да седна по турски пред камината, на запалена свещ и да си четем любими пасажи от книги и да спорим. Няма с кого просто ей така да седна на масата и да си бъбря. Няма с кого да се скарам и давейки се в яда си, да усетя как се люлея във въздуха, защото две силни ръце са ме вдигнали и ме въртят като кукла, докато започна да се заливам от смях и забравя за „справедливия”си гняв и за причината, която го е породила. Всъщност, дали е имало такава?!

Няма с кого...

Но имам снимки. И ги гледам. И помня...

Беше толкова хубаво...

 

© Илзе Енчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Това не може да се коментира...
    Може само да сълзи и да прелива,
    и да се чувства в ляво да пулсира!

    Поклон!
  • целувам те и те прегръщам , милата ми Илзе...с много обич.
    аз ти благодаря...че ме почувства като близък приятел...
  • Сърцето е голямо - запази го там!!!
  • Прегръщам те...
  • И аз постоянно се взирам в старите снимки...боли да ги гледам,но пък ми навяват много красиви спомени!
    Горе главата и помни, че човек без спомени, не е човек!
  • Мили мои! Благодаря ви!!! И... простете, че ви причинявам болка, споделяйки моята собствена.Тук намерих хора на които вярвам, които харесвам, които са ми близки по душа.Затова си позволих да споделя и това. И пак - благодаря!
  • Беше...
    ...!
  • Трудно ми е да напиша каквото и да е...Прегръщам те с обич!
  • Прегръщам те силно!Не си сама!!!
  • Безмълвен поклон!
Предложения
: ??:??