Моряци
на всички моряци, с които плавах
(Вечер в Странота на спомените)
Влече ни Синият безкрай,
където Вечността играй,
на ветровете с танцът див –
и ритуалът му красив...
...разкъсван дълго от Страстта
поемаш към безкрайността
и е Посоката: напред (!) –
във дъжд и вятър, в жар и в лед...
Пребродиш цялата Земя,
преситен си от чудеса,
но идва ден да разбереш,
че вече време е да: спреш...
Защото много си плати́л
в годините, в които бил
си скитник де́нем и нощя́
към недокосвани неща́...
... А някъде в Безкрайността
градина с есенни цветя
тъжи като черковен звон
над рухналия бащин дом!...
... и проумяваш изведнъж
(видял Светът нашир и длъж!) –
най-дълъг в твойта самота,
ще бъде: Пътят към дома...
... а в „Тръгването“ ти целта
не е да скиташ по Света,
а в залезът на някой ден –
да се „Завърнеш“... променен...
15.10.2020.
© Коста Качев Всички права запазени