НА ТАТКО
20.01.1954
Денят е сряда, светъл ден... студен и заскрежен.
Над последната къща, под баира, от комина блика дим.
В деня, когато Шостакович поставял поредна велика творба*
А чернокожите се обединили в Национални негърски мрежи**,
Една жена в България промълвявала към Бога гореща молба,
И на младенеца скоро пъпната връв щели да срежат.
* Опус 94, Концерт в А минор за две пиана, чийто световна премиера е на 20.01.1954
** Обединение на над 40 негърски радиостанции в Америка, обявено на 20.01.1954
20.01.2014
Татко,
След 60 години, в честен труд изминали,
И днес не се оплакваш от стръмното в живота,
Макар с надежди и мечти с времето отминали,
Ти следваш все тъй неуморно вярната посока.
Без много думи, без излишна пантомима,
Преподаваш най-важните... Човешките уроци,
И ние знаем, че докато теб те има,
Не ще страдаме, чужди, голи, боси.
Не винаги успяхме да показваме,
Колко много всъщност те обичаме,
Често не знаехме с какви думи да се изказваме,
Трудно е да се избере момент за вричане.
Сигурно често се питаш: - Успях ли?
Добър ли бях? Има ли смисъл от мене?
Е,
аз имам един баща
и него
за нищо
не сменям!
© Ясен Куманов Всички права запазени