На времето аз бях в Иран
и там разбрах, че с много думи,
които нося, бих разбран...
И те не бяха малка сума.
Например думата "чорап"
и там е дреха за краката.
Еднаква е на тоз етап
и там, и тука по страната.
Щом кожеш думата "таман",
разбират те и в двата свята.
Речеш ли думата "аман",
за лошо чувство пък се смята.
И туй доколкото разбрах,
стотици пъти се повтаря
и това не е за смях -
на истината отговаря!
Следа от общия ни път,
изстрадан в турското ни робство,
до днес следите му стоят
и сочат нашето покорство.
21.10.2017г. София
© Hristo Slavov Всички права запазени