31.10.2019 г., 7:37 ч.

Народе мой! 

  Поезия » Гражданска
540 1 0

Първи ноември е Ден на народните будители. Този празник, заедно с Деня на българската писменост, просвета и култура - 24 май, са за мен най-българските празници, всички останали са само исторически дати.

Няма да ви занимавам с неговата история – има я в интернет. Ще обърна внимание на две изречения от преамбюла на закона, предложен през 1922 г от Стоян Омарчевски, за честване  деня на св. Иван Рилски – 1 ноември като Ден на народните будители:  "Допреди войната образованието и възпитанието в нашите училища бе насочено към едно планомерно и системно развитие всред учащата се младеж на национални и отечествени добродетели от една страна и на граждански и културни от друга. Любов и почит към старинно българското, благоговение пред дейците и строителите на нашето национално верую, старание и съревнование към доброто и хубавото….”

Къде е днес съревнованието към доброто и хубавото, любовта и почитта към българското, къде са ни националните, гражданските и културните добродетели…?
Затуй сме на този хал! Четем си вестник Уикенд, слушаме радио Веселина, гледаме Биг Брадърите и се чудим защо ни плащат заплати по 500 евро. Май ни стигат, а?... Много ни са!

Нека стихът ми по-долу ви припомни, че един народ е уважаван толкова, колкото той самият уважава себе си.


НАРОДЕ МОЙ!


Народе мой, от кръв и кал омесен,
Ти в гнет и робство дълго си живял –
превиван, тъпкан и курбан принесен,
но с корен жилав - жив и оцелял

 

Народе беден, кой те не насили,
и не прибра от залъка ти сух,
а ти напрягаш във хомота жили
и теглиш мълком, за отпора глух

 

Народе блуден, племе късогледо
от глад и чалга скотски упоен –
не сещаш ли, че ти си сал говедо
подръчквано със острия остен.

 

Народ ли си или си ничие стадо  
кое го вълци стрижат и доят
и ката ден намалят без пощада?
Стани Народе, и търси свой път! 

 

Народе мой, топящо се безличие –
остатки скъдни от народ велик
Нима не виждаш в свойто безпаричие
че ти си, Божем, господарят тук

 

Стани Народе и тропни с юмрука,
и искай свойто право на живот,
че няма кой да те замести тука –  
във длъжността –  да си Народ!

 

Д.Г.

© Димитър Ганев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??