Не сме хайдути
Макар че винаги сме под чертата
и дълго време си живеем в срив...
Затуй, че често псуваме Съдбата…
Народа ни е все недоверчив!
А повечето сме си добродушни.
Съветваме се все, със Съвестта.
Към страдащите, не сме равнодушни.
И винаги си пазихме Честта!..
Но има между нас и „келемета”,
които калят, целия народ.
И зарад тази пасмина проклета,
не струва много, нашия живот!..
Но по природа, ний не сме хайдути !
Не гледаме, ний все да пакостим...
Но във Европа с това сме прочути,
макар на Човещината, да държим!
Не сме един народ от фарисеи,
но има фарисеи между нас...
И българките са добрите феи!
И честни българи живеят с нас!
Затуй и дните ни са дни горчиви.
И все ни тикат, в кухненския блок...
Ний българите, не сме мързеливи,
Но като че ли туй не вижда Бог!
© Hristo Slavov Всички права запазени