13.06.2012 г., 10:27 ч.

Нещо ми тежи 

  Поезия
1482 1 11

НЕЩО МИ ТЕЖИ...

 

На път поех, а нещо ми тежи,

а нещо ми убива нейде в мене...

Нали загърбих наглите лъжи,

нали изтрих жестоките съмнения;

нали посоката така избрах,

че слънце да огрява мойта диря,

нали от злия мрак не ме е страх?

Какво тогава в мен дъха ми спира?

 

Защо вървя с изтръпнали нозе,

какво у мен ми пречи да се движа?

Заключих с две ключалки и резе

обидите и вчерашните грижи,

захвърлил съм ненужния товар

на старите заблуди.

Нови нямам!

И крача трезвен, уморен и стар...

Но лекотата всъщност е измама.

 

Илюзии не храня в мен. Почти!

Не си задавам глупави въпроси.

Пристъпвам без надежди, без мечти,

не вярвам.

Камък в пазвата не нося...

А ми е тежко.

Сякаш нож ръждив

забит е в мен.

И ми убива нещо.

Тъй трудно стана днеска да си жив,

когато всеки вятър е насрещен...

 

Каквото вчера зидах – днес руша,

а тежестта в гърдите ми ме смазва.

Нима си ти?

Нима си ти, душа –

ръбата, хладна, като камък в пазва?

Нима у теб, душице, насъбрах

съмнения, заблуди и въпроси?

Нима заключих в теб лъжи и страх,

нима на път със себе си ги нося?

 

Изглежда е така.

И ти у мен

си като стар товар – ръбат и тежък –

и с теб е труден сивият ми ден...

Но как, душа, сред път да те зарежа?

Ще крачим двама!

Може да тежи,

но в своя път без теб, душа, не мога.

 

Животът е заблуди и лъжи,

животът е проблеми и тревоги,

но с тебе тръгнах в младите си дни

и даже този път да е измама,

до край, душа, със мене остани.

 

Където стигнем – нека стигнем двама!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • !!!
  • Благодаря на всички! Може да е само 21 грама, но самото наличие на душа в нашето и бездуховно, и бездушно време вече е голямо богатство. Поздрав от мен и от Дунава, приятели!
  • Прекрасен стих! Поздрави от моята за твоята Душа!
  • Споделям с поздрав, Валентин!
  • Душата тежи, защото всичко, което преживяваме, се събира в нея.
    Но бездушието е празнота, която още повече тежи...
    Поздрави!
  • Поздравления за хубавия стих!
    http://vbox7.com/play:d938d0f3
  • Да, и аз се сетих веднага за това, но грамовете са 21
    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=euCwpkdpUi0&feature=related">душа</a>
  • И на мен ми дотежа! С поздравления!
  • Прочетох с удоволствие! Истински и мъдър стих!
  • Трудно се разговаря с душата, а и тя тежи, тежи...
    Благодаря ти, Маестро!
  • Голяма е, затова повечко тежи
    Поздравления!
Предложения
: ??:??