17.11.2024 г., 7:23 ч.

Ницше 

  Поезия » Свободен стих
52 0 2

Ницше

 

Освободител, нарекъл бих

Го аз, Ницше - освободител,

Да, но от какво. От зависимост,

Но той не е за всички,

За смели, много смели

Хора, що планините обичат.

Въздухът на Езерата рилски,

На Еверест, Тибет, Урал, Кавказ.

 

Зависимостта не лоша 

Всъщност е. Религията

Християнска, друга - болници

Са те. Лекуват да, но

И зависимост те носят.

За болните са оправдани -.

 

А здравият и смел човек,

Предпочита да си вземе

Сам здравето - от въздуха

На планините, от 'въздуха'

На Ницше. От на Паршек

Студената вода, и от на

Лесничея същите слова.

 

Свръхчовекът Ницшев,

Бог е той - човекът - нашият

Ваклуш нарече смъртен бог.

А бог, много точно го нарече, -

Безсмъртният човек.

 

Слава нека тук речем

На Ницше, Паршек, Лесничея,

На Ваклуш - българският

Ницше. И във степен висша

На Велес - славянски бог.

.

Нужни ли са боговете - да.

За да от тях чрез уважение

И прослава, получим ний

Докосване и достъп, весел

Достъп - до въздуха планински.

 

Ницше път е искал да

Прокара - за душите смели

И готови - как от зависимост

В свобода да се окажат.

Как човекът-роб господар

На себе си да стане.

В бог да се превърне някой ден.

 

(Хитлер е обичал Ницше, да,

Но по причина известна се

Е отклонил, за съжаление

Извратил...)

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да, така е . И водата чиста пак си се очиства . Благодаря
  • Националсоциалистите използват философските прозрения на Фридрих Ницше,но злоупотребяват с тях и ги превръщат в убийствено идеологическо оръжие на ненавист и нетърпимост към т.н. "низши раси"-евреи,цигани,славяни и цветнокожи.Все пак Ницше умира през 1900 година,а нацизма се "пръква" в Мюнхен след Първата световна война,нали?
Предложения
: ??:??