Обръгнали са те до ента степен,
обраснали са техните души
и само пред лика си достолепен
се спират със усмихнати очи.
И можеш ли на тях да имаш вяра?
Със сигурност постигнаха това -
събудиха от дълбините звяра,
от тъмното на нашата душа!
Най-важната ни цел - да оцелеем -
с години връща ни назад, назад...
А ние трябва псалми да им пеем,
че ги похвалил някой в ЕС-доклад!
И днес народът крета в изнемога,
затъва в дългове и нищета.
Те чудят се: "Защо е таз тревога?
Наред е всичко – мир и красота!”
Престъпност, далавери, бедност, здраве –
проблемите ни кой да ги реши?
Стъписан е народът – що да прави? -
но кой от тях в това ще убедиш?
Дори с апломб ни убеждават вещо
как всичко е съвсем, съвсем наред,
че мислим: Ние ли сме нещо в грешка,
или умът ни вече не е в ред?
Пак билбордовете ще засветят,
ще се усмихват техните лица.
Омръзнали до втръсване портрети
ще „украсят” стени, училищá!
Пък утре ти пред изборната урна,
мисли, за кой гласа си ще дадеш!
Почти като в домашната ти фурна –
каквото си опекъл, ще ядеш!...
© Роберт Всички права запазени