2.12.2018 г., 9:21 ч.

Но утре ще попитам пак 

  Поезия » Бели стихове
757 6 7

"Наистина ли си отива лятото?..." - Христо Фотев
============================
Наистина ли Бог обича хората?
Дори когато лошите са повече,
дори когато мъртвите са повече?
И няма мъдреци по милосърдие,
които да ни върнат към началото,
замислено да бъде съвършено.
Къде е съвършенството на днешните
безумни фанатици и на жертвите,
на бедните – отчаяни от нямане
и тези – оскотели от пресищане?

Наистина ли всички сме божествени?
И чистата любов е закодирана
в кръвта на поколения престъпници
и в гените на гении и глупави,
които са бащи на чисти ангели.


А ангелите? 
Те ще ни обичат ли,
когато са достатъчно пораснали
да помнят само колкото е видимо?
Наистина ли Бог обича всички ни?
Завинаги! Макар че се израждаме
и нищо не напомня на началото.

 

Не е въпрос, а вик на отчаяние!
Страхувам се, че всичко е илюзия –
и злото и доброто са измислици,
с които оправдаваме живота си,
защото сме били веднъж прогонени.
Страхувам се! 
И знам, че съм извикала,
но ехото на този вик е щастие,
а в него любовта е равновесие
и мога да усетя светлината ѝ,
и мога да изплача непростимото,
и мога да повярвам в невъзможното,
преди да скрия мрака зад очите си.
Но утре ще попитам пак: 
– Наистина ли...?

 

Цвета Иванова

© Цвета Иванова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да, Бог ни обича, Цвети! И не се страхувай, защото Той е и свобода!
    Светли празници!
  • Приеми и моето възхищение, Цвети! Прекрасен стих!
  • Чудесни бели стихове! Убедително внушена мъдрост...
  • "и мога да усетя светлината ѝ,
    и мога да изплача непростимото,
    и мога да повярвам в невъзможното"

    МОЖЕШ ГО!
  • А ангелите?
    Те ще ни обичат ли,
    когато са достатъчно пораснали
    да помнят само колкото е видимо?
  • Цвети, възторгна ме!
  • Тежки въпроси задаваш към простосмъртните ни пороци,Цвета!
    Горчиви отговори носим в себе си!
    Но всеки от нас,сам за себе си! И все още заедно с другите!
    Моите почитания!
Предложения
: ??:??