– Дядо, дядо, я кажи, колко слънцето тежи?
– Слънцето тежи една луна и милион звезди:
всяка нощ се бори да изгрее сутринта,
та светът да има топлина и светлина!
– Дядо, деденце, кажи, вятърът дали тежи?
– Силата на вятъра не е във тежестта:
непобедим е той в свойта бързина:
бърза пръв да ни докара пролетта!
– Дядо, дядо, а голям, когато пораста,
като слънцето, нали, и аз ще натежа
много повече отколкото сега?
Като вятъра ще бродя над света?
– Синко, на човека в думите е тежестта,
носят всичко – и любов, и красота,
те му дават пътен вятър и крила,
и простор са те, и светлина,
но и могат да убият и ранят!
Още по-голяма сила е в това,
да доказваш свойта правота
с добра дума и добри дела!
© П Антонова Всички права запазени
Хареса ми, поздрави!🌹