23.03.2011 г., 21:05 ч.

Отгоре – Бог, отдолу – саркофаг 

  Поезия » Гражданска
575 0 3

В памет на летците,
загинали и облъчени от Чернобил

 

 

 

Отгоре – Бог, отдолу – саркофаг


Не спа нощта от взривове червени,
вълни от огън долу гонят мрак.

В слушалките крещят: „Давай! Няма време!”

 

Отгоре – Бог.

Отдолу – саркофаг.

Виси коварен облак над земята –

летящ килим, съюзник на смъртта.

Криле и вятър взе от Сатаната –

да обиколи цялата земя.


Прелитаме ковчега мълчаливо.

От бункера под нас вали бетон.

За шести път машината налива,

в казана адски сипе тон след тон.

 

А няма за какво и да говорим:

Съдба ли е, или е жребий наш,
не се завърна в базата от полет
Денис Лавров със своя екипаж.

”Отгоре” ни отрязаха и квота,

ще ги броят дори за трудов стаж:
”шест полета до скраб на вартольота,

Шестнайсет до...” на моя екипаж.

А полетът наистина е гаден!
Не пожелавам го дори на враг:

От никъде не можеш да избягаш...
Нагоре – Бог.

Надолу – саркофаг!

                                                                                              1986г.

© Христо Бондоков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??