5.04.2023 г., 21:42 ч.

Пазете чудесата на гората 

  Поезия » За деца
926 4 4

Пазете чудесата на гората!

Дечица, знаете ли как,
Природата е толкоз чудновата,
Със своите цветя, тревички и букак?
Пчеличките - работни  насекоми,
Жужат и сладка медовина смучат,    
От цвят на цвят, като изявени гастрономи!
А мечките  дървета ще проучат,
Къде ще има в дънера им сладък кошер с мед!
Сърничките пък пъргави, красиви,
Тревичка търсят да похапнат те навред...
Макар и тъй опаснички и диви,
Вълчетата са с крачка-две напред!
Със свойта разнообразна флора, фауна,
Гората е най-мъдрата старица...
Понякога, тъй сприхава и буйна,
Но майчица на всяка твар и птица!
Пазете чудесата и, дечица,
От вас зависи бъдещето нейно!
Дали през нея ще тече речица,
Толяща всяка жажда чудодейно...
Или пък топло слънце ще огрява,     
Високите и порещи небето клони...
Свежест тя на всекиго дали ще пак дарява,
Притихнал той при нейните заслони...
Така че важно е, дечица, запомнете!
Гората в бъдеще да пазите така,
Че един ден, когато порастете,

Да се превърня тя в градина райска!

© Вероника Павлова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Пазете чудесата на гората »

4 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??