По „Аз съм никоя, а вие кои сте?“
от Андромаха (Белла)
На Емили Дикинсън
Аз съм никоя, а вие кои сте?
Вавилонската кула докоснала Бог?
Високо издигнати, ниско пълзите
възседнали своя мираж бързоног.
Аз съм никоя, а вие кои сте?
Мръсните ризи кой ви изпра?
В граал да ви къпят, пак ще воните
на вашата чисто-човешка душа.
От кал сме направени, за да сме никой,
да помним, че всички сме равни в калта -
еднакво желани, еднакво обичани,
родени еднакво, еднакви в смъртта.
Хубаво е някой да се разгневи
и не приема злините безучастно.
Но казваме ли:
- В огледалото се погледни
и защо се случва ще ти стане ясно!“
Днес пред хора вече е модерно
да осъждаш злото пламенно и страстно,
докато през миналите векове
без църковно одобрение било опасно!
Нека за делата си да отговаряме
и не отричаме допуснати грешки.
Сред кал съвестта да не заравяме
за да ни напомня минало човешко.
© Вили Тодоров Всички права запазени