Apr 10, 2018, 10:51 AM

По „Аз съм никоя, а вие кои сте?“ 

  Poetry » Other
321 0 0

По „Аз съм никоя, а вие кои сте?“

от Андромаха (Белла)

На Емили Дикинсън

 

Аз съм никоя, а вие кои сте?
Вавилонската кула докоснала Бог?
Високо издигнати, ниско пълзите
възседнали своя мираж бързоног.

 

Аз съм никоя, а вие кои сте?
Мръсните ризи кой ви изпра?
В граал да ви къпят, пак ще воните
на вашата чисто-човешка душа.

 

От кал сме направени, за да сме никой,
да помним, че всички сме равни в калта -
еднакво желани, еднакво обичани,
родени еднакво, еднакви в смъртта.

 

Хубаво е някой да се разгневи

и не приема злините безучастно.

Но казваме ли:

- В огледалото се погледни

и защо се случва ще ти стане ясно!“

 

Днес пред хора вече е модерно

да осъждаш злото пламенно и страстно,

докато през миналите векове

без църковно одобрение било опасно!

 

Нека за делата си да отговаряме

и не отричаме допуснати грешки.

Сред кал съвестта да не заравяме

за да ни напомня минало човешко. 

 

© Вили Тодоров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??