12.08.2023 г., 9:49 ч.

Поезията – моята Жар-птица 

  Поезия
186 3 3

ПОЕЗИЯТА – МОЯТА ЖАР-ПТИЦА

 

... с Поезията – моята светулка,

два века вече дишам на света.

Душата ми ликува – и трептулка! –

когато рими пиша и чета.

 

Тя води ме по праведните друми.

Тя с мравката споделя моя хляб.

Разбрах едно – във честните си думи

аз просто нямам право да съм слаб.

 

Не жаждам с Нея слава, лъст, награди.

Не чакам да ми тръсне кош с пари.

Мен стига ми в зори да ми извади

едно торбенце с думички добри.

 

Тя гушка се под моята завивка.

И с обич: – Лека нощ! – ще ми рече.

Хем биричката с Нея ми е пивка.

Хем прави ме щастлив като момче.

 

Тя всеки ден протяга ми душица.

Прекрасна Благодушница е Тя! –

Поезията! – моята Жар-птица,

която Бог ми прати! – да летя.

 

27 юлий 2023 г.

гр. София, 8, 20 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??