Потъването на Титаник*
Денят е слънчев, обещава
вълшебства из Безкрайността...
Уверено Титаник плава −
обезумял от суета...
А Океанът е безбрежен –
люлее леко и клонѝ
и даже Вятърът небрежен
лежи на стихнали вълни...
... И плава корабът „Титаник”,
и със кумините дими,
денят пълзи към своя заник,
и бавно вече се стъмнѝ...
Зад него бяла е следата,
с която корабният винт
на пяна развъртял водата
чертае странен лабиринт.
По него, в тази нежна вечер
какво оставил е назад −
сега не мисли никой вече
в мечта за Нов, по – хубав свят...
... А залезът гори в червено
и предвещавайки беда,
но Корабът все настървено
разбива черната вода;
... в нощта зловеща като Дявол
го дебне планина от лед,
но заслепен върви направо –
еуфорѝчно той напред;
... във ресторантите пируват
в едно последно тържество,
и двойки влюбени танцуват −
красиви, прелестни, в тангó;
... мъжете пушат, пият бренди,
мечтаят радостно на глас −
Живот до днес от страсти дребни
разпръсва се като фугас...
А Корабът все тъй се носи
към Айсберга сребристобял;
към гибелта си − без въпроси −
от див възторг неизтрезнял!...
С носа вълните гордо цепи
необуздано все напред
и блъскат го интстинкти слепи
за миг в грамадата от лед...
...За малко стихнали вълните,
Луната, скрила се и тя,
а черен облак пред Звездите
злокобно ослепил нощта...
(...сама през облака преминала
изгаряйки една звезда....)
...Команда късна: Стоп машина!...
...но няма спиране... Съдба!...
Сигнал: „Спасете ни Душите!”**
нощта пронизал изведнаж,
но скрили Корабът вълните
във бездната като мираж...
Усетил вече свойта гибел
той сгърчил немощно снага...
... Един тромпет на борда виел −
потапяйки и Бог в тъга...
В последен курс към дълбините
щом Кораба се устремил –
угаснали и светлините,
но сам тромпета продължил...
А после целият оркестър
на палубата построен
засвирил в хаоса разместен
до: Краят – вече известѐн...
„ Тъй близо сме до тебе Господи.”*
сега и в праведност и в грях –
не се нуждаем от Апостоли,
но все пак ни вземи при тях!...
Епилог:
Кой знае днеска имената
на непотъналите кораби?...
Как блъскала ги е вълната
и със стихии са се борили!...
А някъде по бреговете
те гният бавно, не разбрали,
че в бурите и ветровете –
безсмислено са оцеляли...
18.02.2017.
*Корабът „Титаник” потъва при удар в Айсберг
в нощта на 14. срещу 15.04.1912 година.Потъва
за 2 часа и 20 минути.Загиват 1502 пътници и екипаж.
Капитана потъва заедно с кораба.
Когато в 02.05 часа на 15.04.1912 година лайнеръ бързо
се устремява под водата, корабния оркестър засвирва
(сякаш тематично!) мелодията от хорала***:
„Близо съм до тебе Господи.”
**S.O.S.(англ.: save our souls – спасете душите ни);
международен радиотелеграфичен сигнал за бедствие
на кораб или самолет.
***хорал (лат.choralis): 1.едногласно църковно пеене у
католиците, обикновена на латински; 2.многогласно
църковно пеене у протестантите; 3.музикално произ −
ведение за такова пеене.
© Коста Качев Всички права запазени