19.11.2015 г., 18:52 ч.

Пред паметника в Сливница... 

  Поезия » Гражданска
525 1 6

 

 

Пред паметника в Сливница...

                              

                       Българийо за тебе те умряха...

                                        Иван Вазов

 

Пред паметника в Сливница си мисля:

-Каква прокоба черна ни отвя,

че всичко скъпо днес се обезсмисля

във тази напоена с кръв Земя!...

 

Българийо загинаха мърцина

безчет отважни твои синове

във името на Бог, Земя, Родина,

а днес дори без свои гробове...

 

Едно тегло ли гибелно отнесе

на Времето в зловещия бордей,

сега: страна на мутри и мутреси

един ли изнасилва те злодей!...

 

Поклонници на странни идеали,

днес кланят се на Златния телец,

а в тяхните представи нереални-

любовник става даже и скопец!...

 

Земята ти остава незасята

и даже няма кой да събере,

и саморасляците диви из полята,

и рибата във мъртвото дере...

 

Българийо, сега обрасла с тръни,

възпявана си като земен рай:

с реки и бистри езера бездънни,

а днес- дори от Бог забравен край!...

 

Българийо, изгубена родина

за своите съвременни чеда,

потърсили късмет и дом в чужбина

при други нрави, с друга свобода!...

  

И е въпрос на Време: в празна църква

да влезе кротко и запали свещ,

Последният в земятата ти замръкнал

и нямаш сили Майко да го спреш...

 

Българийо напразно те умряха,

безименните твои синове,

а вият днес под запустели стряхи

бездомни кучета и ветрове!...

 

... Каква бе тая твоя Орисия,

че кой ли не дойде да те краде,

но тръгваш след поредния „месия”

и пак не питаш Майко: „За къде?...”

 

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поклон пред таланта ти!
  • Много силен стих! Респект!
  • Тъжно е но си мисля, че винаги има надежда и, че рано или късно всичко това ще се трансформира в добро! Имам сантимент към паметника в Сливница, защото Олимпи Панов ми е прадядо!!! Талантливо написано, но има една безнадежност в него, а си мисля и вярвам, че има надежда и в безнадеждното!!!
  • Има места, които стихотворението олицитворява и могат да се охарактеризират само с една дума - пустош...
  • Много силно!
  • Споделям мислите и чувствата ти, Поете.
    Поклон пред падналите за България!
Предложения
: ??:??