17.09.2018 г., 9:56 ч.

Представа за градивните частици 

  Поезия » Философска, Друга
459 1 2

Тъй, както малкото дете се ражда,
и в мама вижда цялата Вселена,
а после както с кубчета изгражда
представите си детски постепенно,
тъй, както слънцето живот събужда,
а капката гради и разрушава,
тъй както споменът във теб се връща,
тъй времето по нещо заличава.
Тъй, както се кове метал в жарава
и се гаси във водната стихия,
тъй волята човешка се калява –
стоманена! – с Живота да се справя!
Тъй, както времето до днес не спряло,
оставя своя вечен отпечатък,
тъй бори се родителското тяло
да предаде от своя опит кратък!
За тях – градивните частици, казват:
„– Духът е здрав, кога е в здраво тяло!”
Недей да питаш винаги „старило”,
а питай моля, винаги „патило”!


26 ноември, 2016 г., 16,43 часа

© Таня Чардакова Всички права запазени

Стихотворението публикувах за първи път във фейсбука на майка ми Ginka Georgieva на 26 ноември 2016 г. 16,43 часа. Духът ѝ беше сломен, но тя беше тази, която ме научи да имам воля. Стихотворението завърших с народната мъдрост "Не питай старило, а – патило."

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ти, Дани! Всички знаем как се формира волята ни, и че трябва да се грижим за здравето си. Когато бях малка, първото си сериозно стихотворение написах по произведението "Повест за истинския човек" на руския писател Борис Полевой и го рецитирах на сцена. Лек и изпълнен с много вдъхновение ден!
  • Така е, Таня! Поздравления!
Предложения
: ??:??