Приказка ще ти разкажа
Приказка ще ти разкажа,
мило мое внуче,
как дойде времето
крава от теле да суче.
Работела добрата крава
в ТКЗС-то на село.
Изпълнявала плана
за народното дело.
Най-много мляко
тя произвеждала,
най-добри телета
през годината отглеждала.
Председателят на ТКЗС-то
за награда получавал пари,
на нея давали -
галоши, похвали и звезди.
Дошла демокрацията
и на добрата крава
дали пенсийка
не за храна,
а за слава.
После я натирили...
На свобода
да си търси
прехраната сама.
Последното теле
заминало за чужбина
само, но свободно,
далеч от своята Родина.
Там да работи и пасе,
и много мляко да даде,
та когато майка му
в запустялото село
привърши оскъдното сено,
то мляко да ù изпрати
по приятели и по познати.
Да преживее добрата крава
лошата зима
с млякото,
изпратено от чужбина.
Такива времена са,
мое мило внуче,
да е жива краватам
трябва от телето да суче!
© Никола Яндов Всички права запазени