Приказка за ревнивата царица...
(приказка за пораснали)
Сама нощта е като притча
разказвана от ветровете,
луната е като поличба:
ту облак скрий я, ту пък светне...
На здрача в млечната прозрачност
проплаква нейде улулица,
сега историята страшна
ти чуй за древната царица...
...Живяла властна, горделива
царица във страна далечна-
разправят, че била красива,
но и жестоко-безчовечна...
И всеки ден палачът с мъка
едва успявал да насмогне
на царствената й заръка
и лягал вечер в изнемога...
Там никой никога не знаел
каква ще бъде му съдбата
и никой планове не правел
за повече от ден нататък...
На мъжки ласки ненаситна
била жестоката царица
и всяка нощ мъже различни
и водела придворна жрица.
...А сутрин идвал да ги вземе
палачът право от леглото-
така решавала проблема
със ревността си тя, защото:
и не допускала, че може
когато някой е докосвал
със устни голата й кожа,
при друга да отиде после...
...Била и царствена, и млада,
и много ненаситна още,
мъжете просто за награда
били в самотните й нощи...
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени