14.02.2021 г., 11:16 ч.

Прозрение (за виното и любовта) 

  Поезия » Гражданска
197 1 2

 

На терена днес ще мерят сили

двама истински мъже. Светии.

Трифон Зарезан - отколе домакин.

Чаровник - гост е … св. Валентин.

Първият със жест традиционен

тъмно вино с мѐнчето разлива.

Гроздов сок,  от древен корен

на лоза божествена отпива!

Вторият е с възраст неопределена.

Силата му ражда се от любовта.

Тайна, явна, даже забранена,

свързана е винаги с …жена!

Трифон е заложил на екип в червено.

Като виното от Гъмза с Кабернѐ.

Валентин  е с визия модерна.

а в гърдите му - пулсиращо сърце!           

Фенове горещи има всеки

в рунда за върховенство и чест.

Сякаш Капулети и Монтеки

шпаги ще кръстосат днес.

Но след две - три чаши, с тост

за горчиво вино и за любовта,

стигнаха до важния въпрос:

Можем ли без тях в света?

Да! Във виното е истината!    

А любовта е вдъхновение!

Чудесно е, че всички днес

достигнаха  това прозрение.

Вдигна бъклицата изпотена                                     

Свети Трифон Зарезан.  

С реч  към всички, вдъхновена,   

се обърна той засмян:                                             

Нека ни опива руйно вино!

Нека има берекет!

Нека и любов да има! Силна!

И на двайсет, и на шейсет!

И догдето свят светува

нека заедно да празнуват

работливите лозари,

влюбените, със сърцата млади!

С чаша вино и за тяхно здраве

да се поздравим с „Наздраве“!

 

 

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??