20.04.2018 г., 21:39 ч.

Пътеката 

  Поезия » Любовна, Оди и поеми
412 1 2

             І

 

Край жп линия – пътека ,

тук-там обрасла със трева.

Пътувам аз с походка лека,

пленен от дивна синева.

 

Над мен високо в небесата

прелитат птици на ята,

а там, наблизо край житата,

звучи на славей песента.

 

Пред мен на тясната пътека

съзирам плик, до него – лист.

С ръцете взех ги и полека

изтърсих пясъка сребрист.

 

Погледнах за адрес на плика –

уви, размит от силен дъжд

или четейки го, войника,

сълзѝ е ронил неведнъж.

 

                 ІІ

 

Писмо войнишко от момиче

до скъп приятел и любим:

"Привет от село, драги Гриша,

далеч от мен си с лик незрим.

 

Бледнеят спомените вече

от срещите ни под липите.

а ти си все така далече...

и тъжни са ми днес очите...

 

Не мога повече да чакам,

додето се завърнеш ти.

Сълзите си по теб изплаках...

Любов жадувам – не мечти.

 

Аз исках да съм ти съпруга,

но ти отказа брак – от страх...

След службата си търси друга...

Аз нов приятел си избрах...

 

Реших на връзките любовни

за по-добре да сложа край!"

Завършва с редове тъжовни...

"За мене вече не мечтай!"

 

След тези редове немея...

Потънал в размисъл стоях.

Вихрушка се изви и в нея

писмото пуснах... И видях,

 

че то лети, лети на воля –

пое го вятърът във миг –

с вестта за чуждата неволя,

на този непознат войник.

 

1976

 

("Октомврийски рози" - четвърта книга

на "Повейте на любовта")

 

Иван Митов

 

 

 

 

© Иванъ Митовъ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??