11.10.2021 г., 20:47 ч.

Равносметката 

  Поезия » Любовна, Друга
276 0 0

Равносметката

 

За Рая цял живот мечтаем,

ала́ не бързаме за там!...

Макар и труден, но желаем

си Земният живот избран!...

 

Защото тук са точно толкова

свети́ и грешни – в край до край:

– преплели се Страстта със Болката

на „грешният ни земен“ рай...

 

Щом казвам „ние“ включвам  себе си –

и аз във своя си Живот

от страсти „грешни“ бях обсебен,

понеже следвах своят ход...

 

И нито за минута време

не се от него отдели́х –

валеше ме порой с проблеми,

но не потърсих за́вет тих...

 

Все бягаше ми хоризонта,

бе по-далеч Безкрайността,

която исках да догоня

във Земната си суета́...

 

... Не му е дадено човеку

да стигне някъде отвъд

на хоризонта...И далеко

пред него свършва своят път!...

 

... Въпросът, нечовешки сложен

е: Аз какво на Вечността

си бих могъ́л  да ѝ предложа,

което да не знае тя ?...

 

А отговорът еднозначно

не е възможен за това́,

че чувствата са непрозрачни –

макар в еднакви сетива́...

 

И даже Любовта човешка,

с която бурно преживях –

със лека във страни́ „забежка“

могла би също да е „грях“...

 

... И няма много да е лесно

застана ли пред Вечността –

във самочувствие чудесно

и Любовта да защитя́...

 

Но тъй отдавна вече зная –

не бих я с нищо замени́л...

А целият комфорт на Рая,

за миг  Любов сам бих смени́л!...

 

Дори да бъде богохулно,

то днес твърдя с обратен знак,

че даже грях: но беше хубаво

щом Тя дойде  на моят праг!...

 

11.10.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??