Равносметката
За Рая цял живот мечтаем,
ала́ не бързаме за там!...
Макар и труден, но желаем
си Земният живот избран!...
Защото тук са точно толкова
свети́ и грешни – в край до край:
– преплели се Страстта със Болката
на „грешният ни земен“ рай...
Щом казвам „ние“ включвам себе си –
и аз във своя си Живот
от страсти „грешни“ бях обсебен,
понеже следвах своят ход...
И нито за минута време
не се от него отдели́х –
валеше ме порой с проблеми,
но не потърсих за́вет тих...
Все бягаше ми хоризонта,
бе по-далеч Безкрайността,
която исках да догоня
във Земната си суета́...
... Не му е дадено човеку
да стигне някъде отвъд
на хоризонта...И далеко
пред него свършва своят път!...
... Въпросът, нечовешки сложен
е: Аз какво на Вечността
си бих могъ́л да ѝ предложа,
което да не знае тя ?...
А отговорът еднозначно
не е възможен за това́,
че чувствата са непрозрачни –
макар в еднакви сетива́...
И даже Любовта човешка,
с която бурно преживях –
със лека във страни́ „забежка“
могла би също да е „грях“...
... И няма много да е лесно
застана ли пред Вечността –
във самочувствие чудесно
и Любовта да защитя́...
Но тъй отдавна вече зная –
не бих я с нищо замени́л...
А целият комфорт на Рая,
за миг Любов сам бих смени́л!...
Дори да бъде богохулно,
то днес твърдя с обратен знак,
че даже грях: но беше хубаво –
щом Тя дойде на моят праг!...
11.10.2021.
© Коста Качев All rights reserved.