Разделения
Често хората обичаме да се разделяме
на силни и слаби, бедни и богати.
И според това решаваме и определяме
кои да бъдат всред нашите познати.
Делим се на християни, атеисти, мюсюлмани,
и на деноминации се разделяме.
Едни размахват Библии, а пък други – Корани,
които не са като нас – разстреляме!
Гледаме и на социалното положение,
което във обществото заемаме –
туй също определя нашето отношение
към околните. И не го променяме.
Измисляме си най-различни дефиниции,
които ние можем да определим.
Делим се на разни партии и коалиции –
по политически да се разграничим.
По националност можем да определяме
и характеризираме дори и непознат.
Въобще отдава ни се да си се разделяме.
Как да приемем чуждия щом не ни е брат?!
Май разделяйки се ни е някак по-комфортно –
едни да са като нас, а пък други – не.
В затворите наши си живеем. Доживотно!
Какво пък?! Нали така си ни е най-добре!
2014
А. Б.
© Анна Банчева Всички права запазени