След първите си стъпчици, човече,
направени несигурно, без ред,
ти тръгна към грядущето, далече,
и мина през Пустинята напред...
И ей така, с инерция и сила,
вървеше истински, без страх,
от пътя ти, осеян със могили,
аз твойте трагедии разбрах.
Ти мина през нощта на вековете,
е, все пак си велик и невредим.
Пред тебе коленичат враговете
и днеска вече ти си Исполин!
Опитаха със хитрост да те имат...
Обвързваха те с клюки и лъжи,
с туй само гордостта ти нараниха.
За миналото... туй те натъжи!
25.02.1999г.София
© Христо Славов Всички права запазени