4.12.2021 г., 16:10 ч.

Родината не е държавата, сине... 

  Поезия » Друга
767 9 8

Родината не е държавата, сине!

Онази, която ти пие кръвта!

Родина - това са просторите сини.

Парчето небе. И парчето земя!
 

Онази, попила кръвта на дедите.

И белите кости - и черните дни...

На майки сиротни попила сълзите -

изпратили рожби по чужди земи.
 

Родината, сине - това са полята.

Забрадките бели - и черния хляб.

Родина е тъмния вир на Реката.

И времето (с него си само богат!)
 

Родина - това е прегръдката, сине.

Последната! Дето след нея боли...

Огнището! Струйката дим от комина.

И топла постеля за зимните дни.
 

Родината, сине - са първите стъпки,

които си правил по първия сняг.

На вишната, старата - младите пъпки.

И щъркела, кацнал на двора по мрак.
 

Родината не е държавата, сине!

(която и тебе прокуди от тук!)

Родина са буквите в твоето име!

И мъжката сила на твоя юмрук.
 

Родина е, сине, тръпчивата болка,

(която ще сети и твойто сърце)

Когато се скиташ по пътища голи -

с последния спомен за мойте ръце.
 

Родината, обич... Е топлата стряха.

И птицата, свила под нея гнездо.

Ръката ми бяла, която ти маха...

На залеза златното зарево.
 

Родина е ситна роса под звездите.

Гори заснежени, и златни жита.

Ръка на приятел - на майка сълзите.

И грубите длани на твоя баща!
 

Родина е бащино, топло огнище

и питка, опечена в топлата жар...

Изгубиш ли нея - изгубил си всичко!

Без нея си просяк! Дори да си цар.
 

Родина... Тя не е онази държава,

която ти пие със сламка кръвта!

Родината, обич... Е топлата пазва,

в която смирен си притихнал сега.
 

Родина са шепата дъхави билки -

набрани по Еньовден, рано в зори!

Шевиците пъстри на бащина люлка...

Родина не можеш да купиш с пари!
 

Родина е виното в бъчвите стари-

искрящо-рубинена, българска кръв!

Тя въглен е, който душата ти пари.

И дългата нишка на пъпната връв!
 

Проклет да е трижди свят, който разделя

брат от сестрата, и майка от син!

Ако зажалиш за дом, и постеля -

знаеш къде да се върнеш. Амин!

© Гълъбина Митева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Петре, загубен си! И то много!
  • Толкова силно, истинско и завладяващо! Благодаря, че го написа! Прегръщам те!🤗❤️
  • Прегръдка на Родината!
    Поклон за Таланта!
  • Много вярно и затрогващо!
  • Поздравления!
  • Огнище, питка, бъчви синовете ни къде ще видят? Носталгично по минали времена. Родината сега е в забързания ритъм на деня, в нощта, в която градът не заспива, в утрините със забързани тротоари, тя е всичко това, където сърцето вирее в любов и пълнота.
    Хубав стих, като завет.
  • Без думи!
  • Прекален патос. Не бих завидял за подобен стих: идеята, поривът и мотивът са ясни, но изпълнението е посредствено. Мое скромно мнение на нескромен автор от странство. Между другото, а и да си направя малко реклама тук (понеже така е прието), аз съм писал нещо по-добро по темата. 😉✌️
Предложения
: ??:??