1.10.2011 г., 15:53 ч.

Сапуненият мехур (басня) 

  Поезия » Философска
460 0 4

САПУНЕНИЯТ МЕХУР
(басня)

На слънцето в тържествен тур
летеше гордо във ефира,
един блестящ, надут мехур,
пред нищо който не се спира...

Летял той  над ята от птички
и гордо той презирал всички!...

И тъй, мехурчето ни бяло,
над долната земя летяло!...
И то не давало дори за миг
да се съмнят, че е  велик!

Но почнал той да се надува,
показвал  колко много струва!?.
Това бил звездният му тур...
Той  станал  най-голям мехур...

И - ей така - блестящ и мазен,
от всички  скривал , че е празен...
Че е от въздух и сапун...
И че  в главата няма ум?!...

Надувайки се тъй  мехура,
направил свойта грешка щура!
И от надуването,  за беда,
се спукал  горе, без следа!...

Туй всичко хората видяли,
и за Сапунчето разбрали,
че колкото се  по-надува ,
все повече  така  рискува...

Ний знаем днеска  за лъжата -
че е най- къса във краката!..
И че мехурът занапред
не  е за  тях  авторитет!...

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??