10.08.2023 г., 10:43 ч.

Сиромах 

  Поезия » Философска, Гражданска
157 1 1

                                           

            Сиромах 

 

Той българина мой все си е сиромах,

но другото е важно за него всякога.

Да е здрав той и децата му, челядта,

да са сити те, а той понякога с празен стомах.

 

Все той на чорбаджийте наши слугува,

но с своя беден брат по съдба другарува.

И все живее бедно но весел в сиромашията,

той никога не се навежда, не превива шията!!

 

Сиромах човек но с добро сърце и душа,

в един живот изпълнен с тъга и с борба!

Една борба за хляба, за рода и челядта,

за тях той дава мило и драго всякога!

 

А като на мегдана чуе той свирнята,

музика на кавал и на родопска гайда.

Сърце му скача и на хорото той заигра,

с млада мома заедно хванати ръка за ръка.

 

Това е неговата усмивка, това му е радостта,

и ще забрави той за тегоби и за мъката.

Сега е на хорото българско с братята,

и те като него сиромаси но с добра душа!

 

 

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??