2.01.2024 г., 9:53 ч.

Стара песен на нов глас 

  Поезия » Друга
118 0 2

Антиутопия

 

Невинна, млада, но сърдита –

пристигна Новата година

и от вратата ни запита:

– Защо миришете на вино?

 

Защо очите ви са мътни,

походките ви – разкривени,

говорите си думи мръсни

и псувате като гамени?

 

Щом толкова сте развратени

как ще живея с вас самичка?

Ще ме направите и мене

такава, а  пък аз не искам.

 

Отвърна бай Иван Килото:

– Не сме такива всекидневно.

Сега сме пийнали, защото

на маса сме от много време.

 

Тя, Старата, уж бе добричка,

но стана лоша постепенно.

Така омръзна ни на всички,

че чакаме с надежда тебе...

 

... На сутринта пристигна Слънчо

и гледа – сладко хъркат всички.

А Новата пое си въздух

и викна: – Ставайте, ленивци!

© Димитър Дунеловски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??