Старият бар на Бърбън стрийт
в Ню Орлиънс
„Не стреляй по пианиста,
той толкова може!”
В Ню Орлиънс на Бърбън стрийт бе бара,
пред който спряхме късно вечерта-
привлече ни фасадата му стара
и ритнахме летящата врата...
... Познато от уестърните всичко
потънало бе в ретро полумрак...
Посрещна ни усмихнат, шишкав чичко:
„ Ще пийнете ли нещичко?... На крак?...”
„ Разбира се!..Уиски. Да без сода!..
До горе чак...До горе ги налей!...”
...Менят се времена, със тях и мода-
един мъдрец бе казал: Panta rhei…
...Но Времето тук сякаш беше спряло
и в други век останал този бар:
с пробито от куршуми огледало
и с шишкавия, и плешив кръчмар...
Полиците се гънеха с уиски
и всичко уж бе както и преди...
Пианото мълчеше... В пианиста,
пиян каубой бе стрелял може би...
Коста Качев
Ню Орлиънс
Луизиана
USA
© Коста Качев Всички права запазени