17.06.2019 г., 11:28 ч.

Странници в нощта... 

  Поезия » Друга
340 0 1

 

 

Странници в нощта...

 

Когато над света се мръкне

и го захлупи самота,

тълпи от Странници се мъкнат

по пътищата на нощта...

 

Те от къде и за къде са,

сами не знаят може би:

и ни посока, ни адреса...

Ни кой в нощта ще приюти...

 

Но често е нощта студена,

а в падащият звезден прах,

дори от Цялата вселена

не стига топлина до тях...

 

И за това пламтят огньóве,

а с тях си вятърът играй...

След малко топлина – отново

те тръгват в пътят си без край...

 

Завоите чертаят знаци,

алá напред във пустошта

с необяснима гравитация –

енигматична е нощта...

 

Далѝ депресия стоглава

прогони някого от дом?...

Илѝ омръзналата слава

в душата сътвори погром?...

 

Далѝ Любов?... Далѝ Омраза?...

Далѝ неслучила мечта?...

Подхвърлил си излишна фраза

и търсиш отговор в нощта...

 

И Странниците, не ония

са дето бродят из нощта,

а другите: и без магия

продали своята Душа!...

 

И те във нощите шикозни

на плюшеният си уют

в кошмара от зловещи козни

треперят в скуката от студ!...

 

В тъмата тъжна и безока,

в горчив екстракт от Самота

в различна всеки е посока

и бродят Странници в нощта....

 

... Но отговорите без смисъл

са и с въпросите за тях,

когато сам си се орисал –

приел нормалноста за грях!...

 

А в сенките са притаени

необяснимите неща –

на тайнствените провидения

пренаселяващи нощта...

 

... И тя със Странници е пълна –

без обяснение за тях...

... А във утробата ѝ тъмна

зачева Първороден грях...

 

* * *

 

... Заекна ехо отдалече

и осъзнато закрещя,

че Странници май няма вече

свободно бродещи в нощта...

 

21.01.2018.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Една великолепна интерпретация на живота. Всички сме Странници, но дали някой ще види сянката, която оставяме, или ехото след нас е друг въпрос.
Предложения
: ??:??