Кючеци в транс, а мене ме болеше
за лудото, мегданското хоро,
за детството на старата череша,
за куклата с пробитото чело…
Звънтяха чаши. Споменът донесе
в кюмбето прах от старата липа
и бъклица, бълбукаща наесен,
а в менчето – живота ослепял.
Като на помен… Мене ме болеше
за сватбите с чеиз и веселба,
за чановете на джамала смешен,
за дядовата приказна торба
със свирката, буквара и перото,
притихнали в месала на вързоп.
Совалките, вретеното, кросното
потънаха в житейския потоп.
Замлъкнаха. Каквото беше, беше.
Отровена от залъка горчив,
си тръгнах. А душата ме болеше
за черквата с избодени очи.
© Геновева Цандева Всички права запазени