18.08.2014 г., 16:27 ч.

Съдба 

  Поезия
596 0 6

В градината с най-сладките кестени,

до извора с лековита вода,

сатирикът-поет, дали на шега,

си бе устроил среща със смъртта.

На пейката покани я да седне,

по кавалерски подаде ръка,

пелерината катранена подви  

до скелетно-прозирната снага

и тежък разговор започна с нея -

някак провлечено, едва, едва:

-Душата умира ли всред красота -

кажи ми съвсем честно и сега?

Тук същински рай е, а пък моята

сарказмът черен цяла завладя…

Защо ли зад челата все съзирам

розови облаци и тъпота?...

Дали прокурорски уклон ме отвя

или за мен нормално е това?

Потупа го кокалесто по гърба,

закиска му се беззъбо смъртта:

- Тебе все влече те смога на града.

Без саждите си риба без вода.

Дори аз не мога да те уморя-

за миг ще ме преметнеш презглава.

Безсмъртен си като сатир, затова

обречен си да дириш грозота

и да си мислиш, че се бориш с нея,

но вечен победител ще е тя.

Така е, саркастико мой, ха-ха!

Тежко поетът обвеси глава –

злата своя участ сега осъзна.

Огледа се за бае ти Ганя

и за куршум в челото се размечта.

© Росица Танчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Мда...интересно и ми хареса.
  • Интересно ми беше да прочета!
    Поздрав!
  • Саркастично за "поетите-сатирици".
    Поздрави!
  • Смъртта често сяда на нашата пейка, дори неканена. От беседите с нея винаги може да помъдреем или да получим вдъхновение за достоен изход от живота.

    Интересни размисли провокираш с този свой стих, Росица.
    Поздравления за написаното!: Мисана
  • Добре е, когато поетите сатирици се питат защо. иначе как биха могли да служат на целите, за които са предопределени.
    "Безсмъртен си като сатир, затова
    обречен си да дириш грозота
    и да си мислиш, че се бориш с нея,
    но вечен победител ще е тя."
Предложения
: ??:??