Стихотворението е част от поетичен цикъл "В дебрите на нощта" (други публикувани стихотворения от цикъла: "Нощем в гробището").
Съновидения
Когато часовникът уплашено бие полунощ,
и полумесецът свети като чист сребърен грош,
и трябвало отдавна спокойно да спиш,
завит под топли, дебели завивки.
Ала ти не спиш и полузаспал едва-едва мижиш…
Нощем спокойно трябва спиш,
че неща не за човешко око ще видиш,
нощем спокойно трябва да спиш,
че сутринта уплашен да не трепериш…
Ала тази нощ ти будуваш
и стонове призрачни не спираш да чуваш.
От гардероба чудовище тропа,
по прозореца ръка окървавена хлопа…
Плъховете в стените драскат зловещо,
в ъгъла паяк мрежи тъче,
ако заспиш, и теб в мрежа страховита ще oплете
тоз черен тъкач на смъртта.
От тавана стъпки се чуват,
по вратата призрачна ръка бумти,
в ъгъла едноок прилеп стои,
живота и кръвта той иска да понамали.
Уплашено оглеждаш се на всички страни,
на лампата плюшено мече обесено стои,
от него капят истински кърви.
Завиваш се по плътно в одеялото топло
и от ужас затваряш очи,
а одеялото иска да те удуши!
Одеялото късаш на малки парченца,
и из под леглото ги прибира ръка,
чудовищно, черно ръчище.
И глас страховит в ушите ти реди:
„Време е да спиш, време е да спиш,
ако искаш да се събудиш!”
Събуждаш се сред светлината на деня,
и спомените вече избледнели са,
било е сън,
било е сън…
А дали?
01.07.2014 г.
© Кирил Иванов Всички права запазени