11.07.2012 г., 11:22 ч.

Съвършенство 

  Поезия
500 0 5

СЪВЪРШЕНСТВО

 

Кое е съвършеното?

Това ли,

в което зрелостта налива сладост,

или тръпчивата незряла младост,

която в жилите огньове пали?

 

Кое е съвършено?

Мекотата

на гладката и нежна женска кожа,

или наточената острота на ножа,

в която се пречупва светлината?

 

Дали оная старост

с мъдри пръсти,

която мед във вените налива,

душата прави странно мълчалива,

а вчерашната луда кръв – по-гъста?

 

Или оная красота нетрайна,

която тъй внезапно си отива,

но ни оставя в младостта щастливи –

тъй преходна, тъй кратка,

но – омайна?

 

Безмислени въпроси,

спор ненужен –

нима ревнуват соковете зрели

на младостта ни дръзките предели

и северният лед – простора южен?

 

С години мъдрост Младостта налива,

а Мъдростта сънува майски вятър;

по своему е мъдра красотата

и мъдростта – по своему красива.

 

И са прекрасни древните вселени

и мъдър – вчерашният кълн в браздите;

и само залезът напразно пита:

кое на този свят е съвършено?

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??