1.06.2011 г., 16:01 ч.

Тежко, тежко... 

  Поезия » Гражданска
1627 0 16

                                                                     "Тежко, тежко! Вино дайте!..."

                                                                                Хр. Ботев (В механата)


Тежко, тежко! Вино дайте...

да отпия свободата,

за която Вий умряхте

без гробове и отплата...

 

Свободата, дето днеска

хъшове милион прогони,

да се скитат по чужбина -

не със пушки и патрони...

 

а с човешка горест тиха,

по любима и родина...

и със сънища и стихове

във сърце навяли зима...

 

Вий за нея ли се бихте

със душмански ятагани? -

днес са пълни механите

и в пиянство, неразбрани

 

и окрадени от свои,

не с десятък и със бича,

а с хартиени окови -

кожа, що без срам събличат...

 

българите,  с джоб прокъсан

и с главата на дръвника,

свободата споменуват

и безумци сякаш - викат:

 

"Де си, воеводо славен,

от лъжци да ни избавиш!

Тежко, тежко! Вино дайте! -

та теглото да  забравим..."


© Михаил Цветански Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??