Топлина
В чакалнята на гарата е топло
и зимата се кани да си тръгва.
Край печката, над кофата с брикети,
позастарял човек се е пригърбил
От пейката го гледат със надсмешка
очи на леко пийнал пътник:
- Хей, дядо, теб не те ли искат в къщи,
че чужда топлина прикътваш?
С неловки пръсти старецът загръща
прокъсаната, избеляла дреха:
- Ех, синко, аз си нямам никой!
Работя тук, под тази обща стряха.
Пребуледувах много свои болки,
но все сред хората – на тази пейка.
Невидима е нишката, която
да паля огъня ме е обрекла!
А ето – скоро ти ще отпътуваш
и друг ще дойде, за да се постопли...
Защо не ме попиташ колко струват
продънените от брикети кофи?
Маргарита Петрова
© Маргарита Петрова Всички права запазени