Няма начин да стане светец
на Светицата третият син.
Той отказа да носи венец
и при хората пие пелин.
Носи смешен измачкан каскет
и работи до късно и с хъс.
Не разчита на ялов късмет,
нито вярва на бог и на кръст...
И макар от Светица роден,
той е грешен за девет села...
От жена простосмъртна пленен,
още пише любовни слова.
Той е влюбен и често мълчи,
до размера на сянка смален...
И понякога само с очи
го докосва тя с поглед зелен.
Неподвластен на зримия свят,
всеки влюбен е, казват, слепец.
Той остана на хората брат
и отказа да бъде светец...
© Димитър Никифоров Всички права запазени