Триптих: В манастира
1. В манастира
Тишината в ушите пулсира,
а напевния звън от клепалото
на дървото насред манастира,
днес ни връща измамно в: Началото...
... А тревата ли, дето от Вятъра
се люлее, упойва ни с билето,
та говорим си с тия забравени
и от Бога монаси в могилите?...
Вечността ли от тук неуспяла е,
като звяр наранен, да избяга,
че от нашите длани погалена
днес плашливо в краката ни ляга?...
И ни гледа с очи навлажнени,
може би от страха или болката,
а отново се ражда Вселената,
и завърта се пак в обиколката
на спиралата шеметно-бърза
да роди и отгледа в Пространството
туй, което сега ни обвързва
със великата сила на Тайнството:
да мълчим със Души омагьосани,
Любовта да ни бъде Религия...
... Само с мисъл едва се докосваме,
а се сливаме взривно завинаги...
И измамно в Душите ни ражда
тишината- красива илюзия,
и зазвънва греховната Жажда:
- за Безсмъртие,
- Младост
- и Музика!...
... А е малкото пламъче всъщност
(разлюляно едва от дъхът ни)
Вечността, тая наша насъщност
от желания недостъпни...
И ни грабват жестоки закони
с гравитациите си властни,
че всичко запалено (от как се помни!)
или ще изгори, или ще угасне...
... но в тревата нагази ли Вятърът
пак ухае измамно от билето:
и запяват ония забравени
и от Бога, монаси в могилите...
2. Зографа
Изписвал в манастира своите икони
неизвестният за нас Зограф,
спроти догмите и строгите канони
с бои от нова, свежа сплав...
Живота, който вън течал пренесъл в Храма,
напълнил го с човешки смях,
а Господ не разбрал за дръзката измама
и стореният страшен грях...
... А обладан от еретичната си мисъл
Зографът смело продължил:
и вместо Божията Майка
той своята изографисъл,
и даже образът на Бога- със своя подменил!...
3. Иконата
Една Жена в ръце държи
не Бог, а своят Син желан...
... И няма нужда от лъжи
с упоен мирис на тамян,
за да повярва, че е Бог
и после в не един Живот
във ужасът на майчин шок
да търси празният му гроб!...
... Ще светят страшни кандила
и дим от тях ще се кълби,
а ароматната смола
над фанатичните тълпи
със тежък мирис на тамян
ще стеле хиляди лъжи!...
Не Бог, а своят Син желан
една Жена в ръце държи...
... О, Тя не иска да е Бог!...
Единствена!... Но може би
е нужен майчиният шок
на френетичните тълпи!...
Коста Качев,
Етрополски манастир
„Св. Троица”
© Коста Качев Всички права запазени